Eguraldi ona iritsi da, eta ugaritu egin dira aire zabalean taldean egiteko planak. Hala, gustura hartzen da Barbakoa on bat: txingarretan erretako haragi goxoa jatea, eguzkia hartzen ari zaren bitartean edo izarren azpian afaltzen ari zaren bitartean. A zer gozamena!
Lagunekin edo familiarekin elkartzean, bakoitzak bere gustuak izango ditu, baina, gure haragi-aukerarekin, zure barbakoak bermatua izango du arrakasta. Zer litzateke uda halako gauzarik gabe?
Zer haragi-mota aukeratzen duzu zure barbakoarako?
Ondo planifikatu zure barbakoa, eta aukeratu gehien gustatzen zaizkizuen produktuak. Hona ideia batzuk:
Arkumekia
- Arkume-txuletak: saihetsaldekoak edo giltzurrunaldekoak, ondo eginak eta kurruskariak, piperrekin, barazkiekin edo patata erreekin lagunduak. Zuri gustatzen zaizun bezala!
Hestebeteak eta hanburgesak
- Butifarra freskoa: goxo-goxoak txerrikia maite dutenentzat. Lagundu diezaiekezu patata batzuekin, artaburu batekin, zainzuri erre batzuekin edo entsaladarekin, kontraste-puntu fresko bat emateko.
- Lukainka freskoa: barbakoazale askoren mokadurik gogokoena. Zoragarriak ogi tartean, alioliarekin, patata batzuekin... Ezin zaporetsuagoak!
- Behiki-burger lodia: txingarretan pasatu ondoren, bakoitzak bere ukitu gogokoena du hura osatzeko: burger-ogia, cherry tomatetxoak, ozpinetako luzokerrak, tipula, saltsak, maionesa, ketchupa, ziapea, etab.
Behikia
- Txuleta: denei erre-puntu berean gustatzen zaizue haragia? Bada, prestatu txuleta horiek txingarretan nahi duzun zapore, testura eta kolorearekin, gehitu piper batzuk, kalabazinak, berenjenak, tipula erreak eta... gozatu!
- Entrekota: urteko behikiaren entrekot fina, haragi hori gogoko dutenentzat, zapore eta samurtasun handikoa. Ezin dira falta izan ohiko roquefort- edo piperbeltz-saltsak. Gomendatutako hornigai gisa, zer iruditzen zaizu entsalada bat edo patata-purea gaztarekin?
Oilaskoa eta indioilarra
- Oilasko-txurraskoa: haragi zuriak nahiago badituzu, hau da zure Barbakoa. Arte eta esku pixka batekin, barrutik mamitsu eta kanpotik kurruska geratuko zaizu txurrasko hau, behar duen bezala!
- Oilasko-izter hezurgabetua: goxo-goxoa bere horretan edo ordu batzuez marinatua; probatu gabe geldituko zara? Ezin hobeto doazkio artaburua, tipula, patata erre batzuk eta baratxuri- edo tximitxurri-saltsa.
- Indioilar-burruntzia: beste haragi arin baina izaeradun bat. Burruntzi hauek piper berdea eta piper gorria dituzte, konbinazio bikainean. Zer moduz kalabaza errea, jogurt-saltsa eta belar usaintsuak gehitzen badizkiezu?
Txerrikiak
- Txerri-saiheski txurraskoa: saiheski samur eta zaporetsuak lortu nahi badituzu, ez ahaztu haragia ordu batzuk lehenago sagardotan edo garagardotan sartzea, ezkai eta ziape pixka batekin.
- Txerriki-sekretua: barbakoan egindako haragi mamitsu eta goxoa, beste gutizia bat ahosabaiarentzat. Eta berenjenekin, tipulekin eta zainzuri erreekin laguntzen badugu? Zer moduz patata-tortilla pintxoak?
Beste gomendio batzuk
Jarraitu gure jarraibideei udako haragi- eta barazki-barbakoaren errezeta hau egiteko.
Barbakoarako saltsa ezin hobeak egiten ikasi nahi baduzu, prestatzen erakutsiko dizugu.
Hona hemen aperitibo, plater nagusi eta gozoen ideia gehiago aire zabaleko otordu hauetarako.